Stellingen

Meer redenen waarom ‘natuurlijk’ beteris

We weten dat vitaminen ziekten voorkomen en de gezondheid bevorderen, maar wat weten we eigenlijk over de feitelijke kwaliteit van de vitaminen die we binnenkrijgen? Wij consumeren al meer dan zeventig jaar synthetische vitaminen in de vorm van supplementen en verrijkte voedingsmiddelen, in de overtuiging dat onze gezondheid erdoor wordt beschermd en verbeterd. Maar is 

 dat echt zo? 

De situatie wat betreft vitaminesupplementen en voedselverrijking is als volgt. Er zijn op dit moment twee categorieën van vitamine- en voedingsproducten waarop de dosering staat aangegeven: synthetische en natuurlijke. Bijna alle vitaminesupplementen vallen tegenwoordig in de eerste categorie. Sommige bestaan uit honderd procent synthetische vitaminen en sommige zijn een combinatie van een of meer natuurlijke bestanddelen en synthetische vitaminen. Natuurlijke vitaminesupplementen bestaan uit louter natuurlijke en plantenextracten, zonder enige toegevoegde synthetische vitamine of nutriënt. 

Synthetische vitaminen die verpakt zijn als tabletten, capsules, gelcaps of poeders maken het leeuwendeel uit van de vitamineproducten die worden aangeboden in natuurvoedingswinkels, reformhuizen, drogisterijen en supermarkten. In deze categorie bestaan er verschillende typen. 

Type 1: In sommige vitaminesupplementen wordt een natuurlijke basisstof gebruikt waaraan synthetische vitaminen of voedingsstoffen worden toegevoegd. Een voorbeeld van een natuurlijke basisstof is acerola, rozenbottel of een mengsel van plantenextracten. Veel vitamine C-producten waarvan beweerd wordt dat ze 

gemaakt zijn van acerola of een andere vrucht, zijn doorgaans vermengd met synthetisch ascorbinezuur en ascorbaten. In veel multivitamineproducten wordt een natuurlijke basisstof gebruikt, die verrijkt wordt met verschillende synthetische vitaminen om de aangegeven dosering te halen. 

Type 2: Sommige supplementen worden verkregen uit speciaal ‘geteelde’ materialen (‘voedselbron’ of ‘volwaardige voeding’ genoemd), zoals gist of algen. In deze producten worden gist of algen normaal gesproken gecombineerd tot een ander ‘mengsel’ dat als basis dient en waaraan synthetische vitaminen zijn toegevoegd. Fabrikanten noemen deze supplementen ‘natuurlijk’, omdat ze gemaakt worden op basis van gist of algen (natuurlijke plantenextracten), maar ze zijn helemaal niet natuurlijk, omdat aan deze producten synthetische vitaminen of voedingsstoffen zijn toegevoegd. Dit wordt in de meeste gevallen niet op het etiket vermeld. Het wordt voor de consument verzwegen, terwijl die in de meeste gevallen, hoe ironisch, juist het etiket leest om zeker te zijn van het gehalte aan voedingsstoffen. De consument wordt zo slachtoffer van oneerlijke informatie op het etiket. 

De producent van een gecultiveerd basismateriaal dat met synthetische voedingsstoffen is verrijkt, zal deze basissubstantie aan eigen bedrijven en andere fabrikanten van supplementen leveren. De laatste gebruiken deze basissubstantie vervolgens om hun eigen vitaminen (onder een andere naam) te fabriceren en op de markt te brengen. Het feit dat dit uitgangsmateriaal een gecultiveerde, zogenaamd natuurlijke basis heeft, geeft vitamineproducenten de gelegenheid om op hun etiketten te beweren dat het product afkomstig is van ‘natuurlijke bronnen’ en de aangegeven dosering bevat, afkomstig van de ‘voedselbron’, daarmee verwijzend naar het basismateriaal. Zoals je inmiddels begrijpt, misleidt deze werkwijze de consumenten door hen voor te houden dat ze een natuurlijk supplement kopen. De meeste vitaminefabrikanten proberen klanten te trekken met in feite identieke synthetische vitamineproducten gemaakt van basismaterialen die door dezelfde producenten gemaakt worden. Vitaminefabrikanten geven hun producten verschillende namen en aantrekkelijke etiketten die allemaal beweren dat ze ‘hooggedoseerd’ te zijn. Maar hoe hoger de dosering van een synthetische vitamine of voedingsstof, hoe groter de kans op vergiftigingsverschijnselen die ook van medicijnen bekend zijn en die feitelijk de aanleiding voor ziekten kunnen zijn. De meerderheid van de vitaminefabrikanten misleidt bewust de consument, door gebruik te maken van de mazen in de wet voor wat betreft etikettering van producten. Ze gebruiken synthetische vitaminen zonder het volledige fabricageproces bekend te maken. In werkelijkheid is de werkzaamheid van bijna alle vitaminesupplementen afkomstig van synthetische vitaminen. 

Gezonde vitaminesupplementen zijn afkomstig van natuurlijke, volwaardige voedselbronnen en plantenextracten. Deze producten hebben een echte, natuurlijke werkzaamheid en zijn te herkennen aan de NOS-aanduiding. 

Hoewel vitaminen van natuurlijke bronnen een relatief lage werkzame dosis bevatten, is hun werkzaamheid veel groter dan die van dezelfde dosering synthetische vitaminen, om de eenvoudige reden dat het lichaam ze veel gemakkelijker kan opnemen en ze bovendien niet de toxische bijwerkingen hebben van synthetische ingrediënten. 

Zoals natuurlijke vitaminen uit voedsel efficiënter werken dan synthetische vitaminen, zo werken natuurlijke vitaminesupplementen afkomstig van volwaardige voedselbronnen ook efficiënter. Een lage vitaminedosering van een volwaardige, natuurlijke bron zal een efficiënte werkzaamheid vertonen en de algehele gezondheid en het immuunsysteem positief beïnvloeden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *