Stellingen

De totstandkoming van synthetische en natuurlijke vitaminen

Synthetische vitaminen worden net als farmaceutische medicijnen geheel en al in laboratoria of fabrieken gemaakt 

door middel van een reeks chemische bewerkingen. Een door de maker gepatenteerde formule, waarvoor dikwijls verschillende chemicaliën en meer dan tien processtappen nodig zijn, is bedoeld om de moleculaire structuur van de gewenste vitamine na te maken. Deze specifieke formules worden geheim gehouden. Dit ter illustratie van het feit dat synthetische vitaminen geheel en al uit 

 kunstmatige chemische stoffen gemaakt worden. 

Farmaceutische bedrijven zijn heel bedreven in het maken van verschillende chemische verbindingen voor medicijnen en ze weten hoe ze chemische stoffen moeten bewerken om die te verkrijgen. Hoewel de oorspronkelijke basismaterialen waaruit synthetische vitaminen gemaakt worden door sommigen beschouwd worden als ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’, worden ze zelden in synthetische vitaminen aangetroffen. Erger nog, ze kunnen zelfs toxisch zijn, zoals in het geval van koolteer en andere petrochemische stoffen. 

Laten we synthetische vitamine B1 als voorbeeld nemen. De chemie begint met een stof als koolteer, een veelgebruikte basissubstantie, en voegt daar zoutzuur of een andere chemische stof bij om een neerslag te krijgen (het resultaat van twee met elkaar reagerende verbindingen). Dan volgen allerlei mogelijke stappen, bijvoorbeeld fermentatie of een ander door de fabrikant gepatenteerd bewerkingsproces, waarbij gebruik kan worden gemaakt van chemische stoffen, gespecialiseerde chemische processen en verschillende verhittings- en afkoelingsreacties, totdat de uiteindelijke geïsoleerde chemische verbinding (vitamine B) is ontstaan. De ‘vitamine’ wordt dan gedroogd en getest op chemische ‘zuiverheid’ en vervolgens verpakt en verzonden naar distributeurs of fabrikanten die de synthetische vitamine gebruiken voor het samenstellen van supplementen of andere producten. Fabrikanten kunnen de chemische ‘vitamine’ op verschillende manieren in hun uiteindelijke product opnemen: ze kunnen verschillende bindmiddelen gebruiken (al dan niet toxisch) om tabletten te maken, ze kunnen tabletten maken zonder bindmiddel of gebruikmaken van capsules van gelatine (een dierlijk product dat voornamelijk gemaakt wordt uit de huid en andere producten van koeien en varkens) of, in het ideale geval, van een vegetarisch materiaal als cellulose (vegacaps). 

Het maken van een natuurlijk vitamine B-supplement verloopt geheel anders. Allereerst wordt het voedsel of het plantenextract dat de gewenste vitamine bevat (zoals tarwe- of rijstkiemen) geoogst en gereinigd. Het materiaal kan dan in een groot vat worden gedaan waar het vermengd wordt met gezuiverd water, om daarna te worden gefiltreerd om een extract te maken. Het filtreringsproces is bedoeld om cellulose en vezelstoffen, de vaste en onverteerbare bestanddelen van het uitgangsmateriaal, te verwijderen. Het is van belang op te merken dat, hoewel cellulose en vezels van zichzelf geen voedingswaarde hebben, ze buitengewoon waardevol zijn, vanwege hun eigenschap het darmkanaal ‘schoon te vegen’ en te reinigen, en een gezonde ontlasting bevorderen. Gezonde voeding bevat voldoende vezelstoffen. Uit een geconcentreerd supplement met natuurlijke nutriënten zijn de vezelstoffen verwijderd, opdat de stoffen waarom het gaat gemakkelijker worden opgenomen. Een voorbeeld uit het dagelijks leven is broccoli eten vanwege de vitamine A (en andere waardevolle voedingsstoffen) en vezels, maar groente- of vruchtensap drinken of een volwaardig supplement voor extra vitamine A innemen. 

Wat er na de filtratie overblijft, bevat het volledige scala aan voedingsstoffen en synergetische cofactoren van het oorspronkelijke voedsel. Dit extract wordt gedroogd, bij een lage temperatuur en op een natuurlijke manier, in plaats van door bevriezing of het gebruik van kooldioxide of andere chemicaliën, of door hoge temperaturen. Wanneer het extract gedroogd en getest is, kan het worden verpakt. In geval van natuurlijke supplementen geven fabrikanten doorgaans de voorkeur aan een vegetarische gelcapsule gemaakt van plantaardige cellulose of aan een tablet waarin geen kunstmatig bindmiddel zoals magnesium-stearaat zit. Uit deze uitleg blijkt dat synthetische vitaminesupplementen een groot en fundamenteel verschil vertonen vergeleken met natuurlijke vitaminesupplementen. Synthetische vitaminen zijn puur chemische verbindingen die nooit levend aanwezig zijn geweest in voedsel of in plantenextracten zoals die in de natuur tot stand komen. Synthetische vitaminen kunnen in hun kristallijne vorm duizenden jaren goed blijven en behoorlijk stabiel zijn, net als de synthetische medicijnen. In feite zijn ze in geen enkel opzicht natuurlijk.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *